Skapa ny tråd

Forum

Onsdagskryss v.49

Inlägg

Onsdagskryss v.49 > Konserverad

  • Jenny S

    Konserverad *P*O*T

    6 dec, 2023
  • Malin Helena Björck

    Jag fick det till inkokt?

    6 dec, 2023
  • Jenny S

    Tack Malin

    6 dec, 2023
  • Charlotte R

    Ja det konserverar ju jättebra... Not! Irriterande att de så ofta är lite på sniskan.

    6 dec, 2023
  • Charlotte R

    *det*

    6 dec, 2023
  • Patrik Ekström

    Charlotte, varför skulle det vara ett dåligt sätt att konservera mat?

    6 dec, 2023
  • Charlotte R

    Därför att det inte är en konserveringsmetod utan en tillagningsmetod. Söker man hittar man diverse definitioner. En del menar att koka in är synonymt med koka ihop, alltså reducera. Möjligt att en del kallar värmekonservering för att koka in, men... Skulle möjligen kalla det en konserverad inläggning.

    På kökssvenska är att koka in att koka nåt i en smaksatt lag som ofta kokas ihop och får följa med och stelna till gelé. Tänk på inkokt lax eller inkokt strömming t.ex. Inte ett dugg konserverat.

    6 dec, 2023
  • Karl-Axel Edén

    Hermetisering eller inkokning är en äldre konserveringsmetod där man kokar livsmedlet i en burk med gummiring i locket så att mikroorganismer kväses och hålls ute genom det vakuum som bildas.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Hermetisering

    13 dec, 2023